Χλώριο στο νερό.

Οι δύο διατάξεις στις οποίες στηρίζεται η εθνική νομοθεσία για την αναγκαστική απολύμανση του πόσιμου νερού, περιλαμβάνουν και τα επίπεδα υπολλειματικότητάς του.  Αυτές είναι η  ΚΥΑ 2600/01 για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης , σε εναρμόνιση προς την οδηγία 98/83 ΕΚ κατανάλωσης, και η 5673/ 4.12.57 Υγειονομική Διάταξη για την απολύμανση του ύδατος των υδρεύσεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές οι υπεύθυνοι λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κάθε ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ή τη διανομή νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και οι προσμείξεις που προέρχονται από αυτές τις ουσίες δεν παραμένουν στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης, σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από εκείνες που απαιτούνται για τους σκοπούς της χρήσης τους και δεν υποβαθμίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Το ποσό εισαγομένου χλωρίου, πρέπει να είναι τόσο ώστε να παρέχει υπόλειμμα χλωρίου στα ακρότατα σημεία υδρεύσεως τουλάχιστον 0,2 mg/l.  Η δράση του χλωρίου θα πρέπει να εξασφαλίζεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 min από την εισαγωγή του μέχρι την κατανάλωση. Για τον έλεγχο της χλωριώσεως καθορίζεται ελάχιστος αριθμός χλωριομετρήσεων σε συνάρτηση με τον υδροδοτούμενο πληθυσμό..

Γενικά η απολύμανση δεν χρησιμοποιείται για σκοπούς ¨αποστείρωσης¨ του νερού, αυξάνει απλώς τον συντελεστή ασφαλείας. Δεν αναπληρώνει τα έργα υγειονομικής προστασίας ή ενδεχόμενη επεξεργασία καθαρισμού του νερού και αποτελεί προληπτικό μόνο μέτρο προστασίας του πόσιμου νερού από κινδύνους μολύνσεως

Το χλώριο αντιδρά οξειδωτικά με ανόργανες και οργανικές ενώσεις που  δεσμεύουν το απαιτούμενο και παραμένει το υπολειμματικό χλώριο. Η μικροβιοκτόνος δράση του χλωρίου εξαρτάται από:

• τη μορφή (ελεύθερο ελεύθερο, χλωραμίνες)

• το pH

• Τη συγκέντρωση (δόση δόση)

• Τη θερμοκρασία και

• Το είδος των μικροβίων

Οι μορφές χλωρίου που βρίσκονται στην αγορά είναι:

α) Αέριο χλώριο, για μεγάλες εγκαταστάσεις

β) Ενώσεις χλωρίου για μικρές εγκαταστάσεις

γ) Υποχλωριώδες ασβέστιο / Υπολωριώδες νάτριο

δ) Διοξείδιο του χλωρίου

Οι συνιστώμενες δόσεις χλωρίου έχουν άμεση εξάρτηση με τον σκοπό και τη χρήση του προς απολύμανση νερού. Έτσι μπορεί να γίνει υπερχλωρίωση νερού ή απολύμανση έργων  50 mg/l /επί 24 h ή  200 mg/l /επί 1-2 h ή μια απλή απολύμανση νερού σε κανονικές συνθήκες  0,7-1,0 mg/l /στη δεξαμενή, ώστε στα άκρα δικτύου να ανιχνεύεται υπόλειμμα τουλάχιστον 0,2 mg/l. Οι παρενέργειες του χλωρίου προέρχονται από τις αντιδράσεις χλωρίου με οργανικές ενώσεις με σχηματισμό αλογονοφορμίων (καρκινογόνων ουσιών), των οποίων η παραμετρική τιμή στο νερό είναι: 100 μg/l. Η υπολειμματική δράση του χλωρίου εξασφαλίζει απολυμαντική δράση σε περίπτωση περιορισμένης επιμολύνσεως και χρησιμεύει ως άμεσος δείκτης της καλής ποιοτικής κατάστασης του νερού, εφόσον σε περίπτωση μολύνσεως θα εξαφανισθεί το δραστικό χλώριο.

Τέλος πρέπει να αναφερθούν και οι εναλλακτικές μέθοδοι απολύμανσης του νερού:

Όζον : Έχει πολύ καλή δράση έναντι ιών ενώ δεν δημιουργεί αλογονοφόρμια. Είναι όμως ιδιαίτερα δαπανηρό και δεν εξασφαλίζει υπολειμματική δράση. Επίσης απαιτεί επιμελημένη συντήρηση και μόνιμη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

Υπεριώδης ακτινοβολία: έχει αποδειχθεί μέγιστη μικροβιοκτόνος δράση στο μήκος κύματος λ=265nm όμως και αυτή δεν εξασφαλίζει υπολειμματική δράση και απαιτεί επιμελημένη συντήρηση και σταθερότητα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα με αυτά τα μειονεκτήματα η Θολότητα, οι χουμικές ουσίες και ο σίδηρος εμποδίζουν τη μετάδοση της ακτινοβολίας.

Ιώδιο ή βρώμιο : Κατά πολύ πιο δαπανηρές μέθοδοι από τη χλωρίωση.

και Άργυρος:  του οποίου η μικροβιοκτόνος δράση αυξάνεται με την άνοδο του pH και της θερμοκρασίας και ελαττώνεται με τη σκληρότητα, τα χλωριούχα και την έλλειψη διαλελυμένου.

Καταλήγουμε ότι η χλωρίωση συνεχίζει να αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο απολύμανσης του νερού. Προαπαιτούμενη είναι πάντα η σωστή παρακολούθηση παραμέτρων όπως το υπολειπόμενο χλώριο, τα ολικά κολοβακτηρίδια και άλλοι μικροοργανισμοί.

Ιωάννης Κυριάκου

MSc Χημικός

Περιβαλλοντολόγος κατ. 27 ΥΠΕΧΩΔΕ

Related Posts with Thumbnails

2 thoughts on “Χλώριο στο νερό.

  1. Γιάννη, πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό το άρθρο σου σχετικά με ένα θέμα που νομίζω έχει απασχολήσει κόσμο!
    Καλή αρχή στην αρθρογραφία στο σάιτ μας!!

Comments are closed.