Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο. Μέρος Πρώτο: Γενικοί Κανόνες

Από τη στιγμή της εισαγωγής μας σε ένα τμήμα Χημείας, ένα από τα πρώτα και βασικά πράγματα που ακούμε είναι η ασφάλειά μας. Είναι σημαντικό για έναν χημικό να μη φοβάται ενα αντιδραστήριο ή τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθεί στο χώρο ενός εργαστηρίου, αλλά να αντιμετωπίσει με προσοχή και σεβασμό πάντα οτιδήποτε και αν βρεί μπροστά του.

Για να αποφεύγονται λοπόν εργαστηριακά ατυχήματα θα πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Στο πρώτο μέρος σήμερα θα παρουσιάσουμε κάποιους γενικούς κανόνες που έχουν σχέση με τη συμπεριφορά μας και την υγιεινή μας.

ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ 
 Για όλο το χρονικό διάστημα που βρίσκεστε εντός του εργαστηρίου να φοράτε εργαστηριακή ποδιά. 
– Όπου χρειάζεται να φοράτε γάντια και προστατευτικά γυαλιά. 
– Μην κυκλοφορείτε στα εργαστήρια με ανοιχτα υποδήματα (σαντάλια). 
– Αν έχετε μακριά μαλλιά, να τα μαζεύετε σε κοτσίδα, γιατί μπορούν εύκολα να πάρουν φωτιά ή να έρθουν σε επαφή με χημικά, ή να παγιδευτούν σε κάποια συσκευή. 
-Φυλάτε τα προωπικά σας αντικείμενα μακριά από το εργαστήριο (ρουχισμός, τσάντες, κ.λ.π.). 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ 
– Διατηρείτε το πάτωμα του εργαστηρίου καθαρό και στεγνό. Σε περίπτωση που χυθεί στο πάτωμα κάποια επικίνδυνη χημική ουσία, ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνο του εργαστηρίου σας και αναζητείστε το MSDS (Material Safety Data Sheet) για την ανδρανοποίηση της ουσίας. 
– Καθαρίζετε και τακτοποιείτε τον πάγκο εργασίας, τα σκεύη/όργανα που χρησιμοποιείτε. 
– Διατηρείτε τους διαδρόμους ελεύθερους. Όποτε κάποια συσκευή αχρηστεύεται, ενημερώνετε την τεχνική υπηρεσία με πρωτόκολλο καταστροφής. 
– Μην τρώτε και μην καπνίζετε στο εργαστήριο. 

Μετά από κάθε πείραμα με βιολογικά υλικά: 
– αφαιρείτε τα γάντια 
– απομακρυνθείτε από την περιοχή εργασίας, πλένετε τα χέρια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 
– Να μη δημιουργείτε παφλασμούς, ψεκασμούς ή αέρια λύμματα. Λαμβάνετε τα αντίστοιχα Μέτρα Ατομικής Προστασίας: γυαλιά/μάσκα/ποδιά ασφάλειας. Εάν δεν διαθέτετε τα σχετικά, ζητείστε από τον υπέυθυνο του εργαστηρίου για να τα προμηθευτείτε. 
– Κλείνετε την απαγωγό εστία και μην διατηρείτε τη θύρα της ανοιχτή. 
– Δοχεία με πτητικές χημικές ουσίες να ανοίγονται μέσα στην απαγωγό εστία. 
– Πειράματα που δημιουργούν αναθυμιάσεις να διεξάγονται στην απαγωγό εστία. 
– Μην κάνετε την απαγωγό εστία αποθήκη. Να αποθηκεύετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε σε κατάλληλες ντουλάπες (με σύστημα αερισμού/απαγωγής των αερίων), στις οποίες να υπάρχουν προστατευτικά στηρίγματα/κιγκλιδώματα για αποφυγή πτώσεων. 
– Μη στηρίζετε χημικές ουσίες σε ραφιέρες που δεν διαθέτουν προστατευτικά στηρίγματα. Ελαχιστοποιείστε τον κίνδυνο πτώσης χημικών.

Related Posts with Thumbnails