Δυστύχημα στο UCLA απο tΒu-Li

Το tΒu-Li είναι μια πολύ ισχυρή οργανολιθική βάση που χρησιμοποιείται συχνά στην οργανική σύνθεση.  Χρησιμοποιείται για να αποσπάσει πρωτόνια απο το υπόστρωμα (ακόμα και βενζόλιο!). Το tBu-Li είναι πολύ έφλεκτο μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα, για αυτό το λόγο είναι εμπορικά διαθέσιμο σαν διάλυμα σε αδρανείς διαλύτες (πεντάνιο, εξάνιο κλπ) ενώ βρίσκεται σε ειδικά δοχεία κλειστά με septum υπο αδρανή ατμόσφαιρα (αργό , άζωτο). Χρειάζεται ειδικό χειρισμό , με σύριγγα ενώ η αντίδραση γίνεται  σε πολύ χαμηλη θερμοκρασία (μίγμα ακετόνης με υγρό άζωτο).  Είναι πολύ επικίνδυνο αντιδραστήριο.

Στις 29 Δεκέμβρη , σε ένα εργαστήριο του UCLA στις ΗΠΑ μια 22χρονη ερευνήτρια υπέστη εγκαύματα 2ου & 3ου βαθμού απο έκρηξη που έγινε καθώς χρησιμποιούσε tBu-Li ενώ το εργαστήριο δεν λειτουργούσε κανονικά λόγω των διακοπών της Πρωτοχρονιάς. Τελικά έχασε τη ζωή στις 15 Ιανουαρίου. Παραθέτουμε κομμάτι απο το κείμενο που δημοσιεύτηκε.

Βασικά κάνω αυτό το post γιατί εκτενής χρήση τέτοιων αντιδραστηρίων είναι καθημερινή σε διάφορα ερευνητικά εργαστήρια Ελληνικών πανεπιστημίων. Προσοχή.. προσοχή!

"A 23 year old female research associate/laboratory technician intended
to add an (unknown) aliquot of 1.6 M t-bu-Li (in pentane) to a round
bottom flask, placed in a dry ice/acetone bath.  She had been employed
in the lab for about 3 months.  The incident occurred on Dec. 29, during
the UCLA holiday shutdown between Christmas and New Years.  Researchers
are granted permission to work during the shut down for "critical
research needs."  There were two post doctoral researchers working in
the lab and the adjacent lab, with limited English proficiency."

Πηγή: Chemistry blog , wikipedia

Related Posts with Thumbnails