Η σκοτεινή πλευρά της Χημείας : Μελαμίνη & νοθεία στο γάλα

Η Μελαμίνη είναι μια απλή οργανική ένωση (πλούσια σε άζωτο) με μοριακό τύπο C3H6N6.  Η επίσημη (IUPAC) ονομασία είναι 1,3,5-triazine-2,4,6-triamine (CAS #108-78-1). Η μελαμίνη χρησιμοποιέιται για την παραγωγή διαφόρων πολυμερικών ουσιών, προ πάντων σε συνδιασμό με φορμαλδεΰδη (ρητίνες μελαμίνης-φορμαλδεΰδης). Παραδείγματα ρητινών είναι πλαστικά, κόλλες και βερνίκα ιονταλλακτικές ρητίνες, βυρσοδεψικά παράγοντα και ειδικό ηχομονωτικό υλικό, που χρησιμοποιείται στα ραδιοφωνικά στούντιο επειδή έχει την ικανότητα να απορροφά τα ηχητικά κύματα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μηδενική ηχώ στο στούντιο, εξομοιώνοντας τις συνθήκες εξωτερικών χώρων. Επίσης χρησιμοποιείται στη κατασκευή εξαχλωρομελαμίνης (χρωτικά-φυτοκτόνα).

Πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα ,παράνομα, για τη νόθευση του γάλακτος.  Ο μέχρι πρότινος έμμεσος τρόπος ανάλυσης του πρωτεινικού περιεχομένου του γάλακτος ήταν ο προσδιορισμός του ποσοστού του σε Άζωτο.  Έτσι οι εταιρίες για να αυξήσουν το κέρδος , αραίωναν το γάλα με νερό ενώ παράλληλα πρόσθεταν ποσότητες μελαμίνης ώστε να αυξάνεται το ποσοστό του Άζωτου στο αραιωμένο γάλα. Έτσι κατάφεραν να “ξεπερνούν” τα ποιοτικά test για το πρωτεινικό περιεχόμενο του γάλακτος.

Μέχρι σήμερα η μελαμίνη έχει βρεθεί σε διάφορα παράγωγα γάλακτος (σκόνη για βρέφη, μπισκότα, ζωοτροφές).

Οι επιπτώσεις στην υγεία μετά την καταναλωση μελαμίνης δέν είναι ακόμα ξεκάθαρες , αλλά σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα στα νεφρά ενώ εχουν αναφερθεί ακόμα και θάνατοι. Επίσης έχει κατηγορηθεί για εμφάνιση καρκίνου.

Πλέον η ανάλυση της Μελαμίνης γίνεται εύκολα με πείραμα MRM (multiple reaction monitoring) χρησιμοποιόντας ειδικούς φασματογράφους μάζας (ESI – triple quadrupole).

Related Posts with Thumbnails