Η NASA επιβεβαίωσε το νερό του Άρη

νερό στον άρηΣύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Geoscience, νερό σε υγρή μορφή βρίσκεται στην επιφάνεια του Άρη, κυρίως κατά την διάρκεια των θερμότερων εποχών του πλανήτη. Η αποκάλυψη έρχεται από νέα φασματικά δεδομένα που συγκέντρωσε η NASA από το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), ένα διαστημικό σκάφος που μελετάει τον πλανήτη σε τροχιά.

Το διαστημικό σκάφος ανέλυσε την χημεία των παράξενων σκούρων γραμμών (ονομάζονται RSL ή Recurring Slope Lineae) που είναι γνωστό πως εμφανίζονται και εξαφανίζονται εποχιακά στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη. Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε επιβεβαίωσε ότι οι σκουρόχρωμες λωρίδες σχηματίζονται από τρεχούμενο αλμυρό νερό.

Αν και ερευνητές που μελετούν τον Άρη έχουν με ασφάλεια καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει νερό σε μορφή πάγου στην επιφάνεια του πλανήτη, έως σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί ότι το νερό μπορεί να υπάρξει και να παραμείνει σε υγρή κατάσταση. Τώρα, λέει η NASA, πως έχουμε επιτέλους την απάντηση.

Αν και στο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μελέτες που υποδήλωναν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στον πλανήτη, τα πρόσφατα ευρήματα της NASA αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στην επιφάνεια του Άρη. Οι σκουρόχρωμες γραμμές παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από το διαστημικό σκάφος MRO το 2010. Ανακαλύφθηκε ότι κατά τις θερμότερες εποχές, οι γραμμές γίνονταν πλατύτερες και μακρύτερες –έφταναν σε πλάτος περίπου 5 μέτρων- ενώ σε εποχές που έπεφτε σημαντικά η θερμοκρασία στον πλανήτη Άρη μίκραιναν ή και σχεδόν εξαφανίζονταν. Αυτές οι αλλαγές, οδήγησαν τους επιστήμονες στην ιδέα ότι πρόκειται για αλμυρό νερό, αφού εμφανίζονταν όταν “οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν οι κατάλληλες για την ύπαρξη του νερού σε υγρή μορφή” λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Lujendra Ojha.

Η μέση θερμοκρασία στον Άρη είναι ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου -62°C αλλά σε μία θερινή μέρα, κοντά στον ισημερινό η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 21°C. Ο Ojha και η ομάδα του υποθέτουν ότι όταν οι συνθήκες είναι αρκετά θερμές, νερό σε υγρή μορφή γεμάτο με υπερχλωρικά άλατα ρέει σε γεωλογικά επικλινείς περιοχές του πλανήτη. Το διάλυμα του νερού με τα άλατα έχει χαμηλότερο σημείο τήξης από το νερό, και έτσι μπορεί να διατηρηθεί σε υγρή μορφή ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πλανήτη γίνονται ολοένα και χαμηλότερες. Τελικά, οι γραμμές και οι ραβδώσεις που σχηματίζονται στην επιφάνεια του πλανήτη είναι τα απομεινάρια κοιτασμάτων αλατιού από το τρεχούμενο διάλυμα άλατος.

Με την ανακοίνωση της NASA, επιβεβαιώνεται η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη. Από πού προέρχεται όμως; Σύμφωνα με τον Lujendra Ojha υπάρχουν τρεις πιθανές πηγές. Τα υπερχλωρικά άλατα ενδέχεται να τραβούν το νερό από την ατμόσφαιρα του Άρη σε περιόδους που είναι πολύ υγρή, ενώ μπορεί να προέρχεται από κάποιες υπόγειες δεξαμενές πάγου που υγροποιούνται όταν έρχονται σε επαφή με τα άλατα. Επίσης υπάρχει πιθανότητα της ύπαρξης υδροφόρου ορίζοντα. Όποια και να είναι η πηγή πάντως, η ύπαρξη του νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του πλανήτη, ενισχύει την πιθανότητα ύπαρξης μικροβιακής μορφής ζωής στον Κόκκινο πλανήτη.

Πηγή : insomnia.gr

Related Posts with Thumbnails