Μιλκσέικ φράουλα ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ

Ενα μιλκσέικ το οποίο ενισχύει τη μνήμη μπορεί να αποτελέσει μια νέα, άκρως… νόστιμη θεραπεία για τους ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Δοκιμές έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του μιλκσέικ- το οποίο έχει γεύση φράουλας- μία φορά ημερησίως μαζί με το πρωινό μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση στη βραχυπρόθεσμη μνήμη ατόμων που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Η βελτίωση παρατηρήθηκε μάλιστα μέσα σε μόλις 12 εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλου εύρους δοκιμές του Souvenaid, το οποίο περιέχει ένα κοκτέιλ συστατικών που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία (ω-3 λιπαρά οξέα, ουριδίνη, χολίνη) τα οποία ανευρίσκονται με φυσικό τρόπο στο μητρικό γάλα.

Αν και αυτές οι δοκιμές είναι επιτυχημένες, τότε η λαχταριστή θεραπεία αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά από την εταιρεία Danone. Πιθανότατα θα πωλείται από τα φαρμακεία έπειτα από σύσταση του γιατρού, όπως συμβαίνει σήμερα με φάρμακα όπως τα σιρόπια για τον βήχα.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Βούρτμαν, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για την ανάπτυξη του μιλσκέικ, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα προϊόν που δεν είναι τοξικό και το οποίο βελτιώνειτην εγκεφαλική λειτουργία. Αν αποδειχθεί από τις ευρείες δοκιμές αποτελεσματικό,τότε θα πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη για τους ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Το μιλσέικ δεν στοχεύει χημικά του εγκεφάλου, αλλά επικεντρώνεται στις συνάψεις μεταξύ των νευρώνων οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά μηνυμάτων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι βλάβες των συνάψεων θεωρούνται υπαίτιες για πολλά από τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης.

Πηγή: ΤοΒήμα Online

Related Posts with Thumbnails