Υπερανθεκτική και αυτοκαθαριζόμενη βαφή

autokatharizomenaΜια νέα βαφή που ανάπτυξε επιστημονική ομάδα από τη Βρετανία και την Κίνα καθαρίζεται μόνη της, προσαρμόζεται σε μια σειρά επιφανειών, σκληρών και μαλακών, και αντέχει ακόμα και στις γρατζουνιές.

Πρόκειται για μια υδροφοβική βαφή κατασκευασμένη από νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου που εμφανίζεται αποτελεσματική ακόμα και στα έλαια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ανόργανης χημείας Κλερ Κάρμαλτ του University College του Λονδίνου, πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με τη βαφή πάνω διάφορα υλικά (χάλυβας, βαμβάκι, μαλλί και χαρτί), με τα οποία διαπίστωσαν πως τα υλικά που επικαλύπτονται με την εν λόγω βαφή, διώχνουν γρήγορα το νερό από πάνω τους και οι σταγόνες παίρνουν μαζί τους κάθε βρωμιά (σκόνη, βακτήρια κ.α.). Ο αυτοκαθαρισμός λειτουργεί ακόμη κι αν η επιφάνεια χαραχτεί με μαχαίρι ή τριφτεί με γυαλόχαρτο.

—Βιομηχανικές εφαρμογές και τέχνη

Οι ιδιότητες της βαφής την καθιστούν ιδανική για μια σειρά βιομηχανικών εφαρμογών από τις βιομηχανίες ένδυσης έως τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τα ναυπηγεία.

Το νέο υλικό φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα αυτοκίνητα που δεν θα χρειάζονται πλύσιμο, πλοία που δεν θα σκουριάζουν, παράθυρα που θα καθαρίζονται από μόνα τους και ρούχα που δεν θα αποκτούν λεκέδες εύκολα.

Όμως οι εφαρμογές του νέου υλικού δεν σταματούν εδώ. Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Γιάο Λου εξετάζει τις πιθανές εφαρμογές της βαφής στη δημιουργία έργων τέχνης. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Πηγή : econews.gr

Related Posts with Thumbnails