Απαγόρευση των φωσφορικών ενώσεων στα οικιακά απορρυπαντικά προτείνει η Κομισιόν

Τα φωσφορικά λειτουργούν ως λίπασμα και προκαλούν ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των φυκών

Με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του ευτροφισμού σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη την απαγόρευση των φωσφορικών αλάτων στα οικιακά απορρυπαντικά από το 2013.

Με την κατάργηση των φωσφορικών από τις πλύσεις, «οι Ευρωπαίοι θα ωφεληθούν από την αυξημένη ποιότητα του νερού» δήλωσε στο AFP o επίτροπος Βιομηχανίας Αντόνιο Ταγιάνι.  Η πρόταση πάντως εξαιρεί τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα αυτόματα πλυντήρια πιάτων, καθώς και τα απορρυπαντικά επαγγελματικής χρήσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμα ευρέως διαθέσιμες, οικονομικές εναλλακτικές λύσεις.

Οι φωσφορικές ενώσεις χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά εδώ και έναν αιώνα, καθώς μαλακώνουν το σκληρό νερό και βοηθούν να παραμείνει αιωρούμενη η σκόνη στο νερό της πλύσης. Όμως η διάσπαση των ουσιών αυτών στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού είναι δύσκολη και δαπανηρή.

Όταν καταλήγουν στα νερά, τα φωσφορικά άλατα λειτουργούν ως λίπασμα και προκαλούν υπερβολική ανάπτυξη των φυκών. Τα φύκια που πεθαίνουν διασπώνται στη συνέχεια από μικρόβια που εξαντλούν το διαθέσιμο οξυγόνο και τελικά απονεκρώνουν τα νερά (ευτροφισμός προκαλείται και από τις αζωτούχες ενώσεις).

Ανάλογα με το είδος των φυκών που πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, το φαινόμενο ονομάζεται «πράσινη παλίρροια» ή «κόκκινη παλίρροια». Σύμφωνα με ειδικούς της ΕΕ, η ρύπανση των υδάτων από φωσφορικές ενώσεις οφείλεται κατά 60% στα απορρυπαντικά ρούχων, κατά 30% στα απορρυπαντικά πιάτων και κατά 8% από τη βιομηχανία. Στα νερά του Δούναβη και της Βαλτικής, τα απορρυπαντικά ευθύνονται αντίστοιχα για το 16% και το 24% της ρύπανσης από φωσφορικά. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στη χρήση τους.

Πηγή : in.gr

Related Posts with Thumbnails