Βραδιά Ερευνητή 2014

Βραδιά Ερευνητή 2014
Βραδιά Ερευνητή 2014 “Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!”

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Sklodowska-Curie, που αποτελούν μία πρωτοβουλία της ΕΕ με σκοπό – μεταξύ άλλων – την προώθηση του επαγγέλματος του Ερευνητή στην Ευρώπη. Το 2014, η Βραδιά Ερευνητή διοργανώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Με σύνθημα “Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!” η φετινή βραδιά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στο ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα εργαστήρια, την έκθεση επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, τον πυρηνικό αντιδραστήρα και τον ιοντικό επιταχυντή. Στο κεντρικό αμφιθέατρο θα φιλοξενηθούν παραστάσεις και συζητήσεις για τρέχοντα ερευνητικά ζητήματα και τεχνολογίες αιχμής. Θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το CERN αλλά και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι ερευνητές απ όλη την Ευρώπη, ενώ θα προβληθεί βίντεο από τους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό.

Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο του Δημόκριτου, ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα για μικρούς και μεγάλους, ένα κινητό πλανητάριο, τηλεσκόπια για παρατήρηση των άστρων και γωνιές συζήτησης με τους ερευνητές. Τη βραδιά θα γεμίσει με ήχους και ρυθμούς μια πολυδιάστατη συναυλία στην υπαίθρια σκηνή, με τη συμμετοχή ερευνητών/καλλιτεχνών και της ροκ μπάντας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Kαινοτομία της φετινής Βραδιάς του Ερευνητή είναι οι τρεις προκαταρκτικές εκδηλώσεις, pre-events, οι οποίες θα υποδεχθούν τη “Βραδιά του Ερευνητή”». Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα ανοίξει τις πόρτες του για το ευρύ κοινό , όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν μέχρι τον λόφο των Νυμφών, στο Θησείο, απ’ όπου με την καθοδήγηση ειδικευμένου προσωπικού θα παρατηρήσουν τον βραδινό ουρανό.

Την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 στις 18.00 οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και οι συνεργάτες τους θα υποδεχθούν το κοινό στον χώρο τους και με τρόπο πρωτότυπο, ελκυστικό και κατανοητό “μιλούν” για τη σπουδαιότητα της έρευνας στην καθημερινή ζωή, στα υλικά και την τεχνολογία του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Η τρίτη προκαταρκτική βραδιά θα γίνει στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου και θα είναι μια ευκαιρία γνωριμίας με τις τελευταίες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες. Σε επιμέρους εργαστήρια, οι επισκέπτες, με τη βοήθεια των ερευνητών του κέντρου, θα εξοικειωθούν με την ερευνητική εργασία που κρύβεται πίσω από αυτές τις εφαρμογές και υπηρεσίες.

Λίγο πριν … τη “Βραδιά Ερευνητή 2014” στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Με θεματικές “Η έρευνα στην καθημερινή ζωή” και “Το επάγγελμα του Ερευνητή”, θα πραγματοποιηθεί προκαταρκτική εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014, από τις 18:00 μέχρι τις 22:00. Οι ερευνητές του ΕΙΕ θα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό και κατανοητό το ερευνητικό τους έργο μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων (ομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις, επιστημονικά δρώμενα και πειράματα, προβολές) που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Στις δράσεις αυτές θα συμμετέχουν ερευνητές από συνεργαζόμενους επιστημονικούς φορείς.

Τα διαδραστικά πειράματα/δραστηριότητες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: το ερευνητικό μετρό στις “γραμμές” σχεδιασμού & ανάπτυξης φαρμάκων, τα μαγνητικά νανοσωματίδια, τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου, την αρχαία τεχνολογία σήμερα και … χθες, καθώς και ένα παγωτό … ξεχωριστό από τα άλλα!

Ενδεικτικά, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εγκατάσταση ΑΚΤΙΝΑ*, από τις ομάδες City Index Lab και Energize, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η οποία χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για μια “εξυπνότερη” πόλη. Θα ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ως αυτόνομος σταθμός φόρτισης συσκευών και ποδηλάτων, ικανός να καλύψει καθημερινές ανάγκες χρηστών του “δημόσιου χώρου”, καθώς συλλέγει ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπει σε ηλεκτρική.

Επιπλέον, θα υλοποιηθούν επισκέψεις στις ερευνητικές υποδομές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπως το υπολογιστικό κέντρο (Data center) του ΕΚΤ (τρεις επισκέψεις διάρκειας 30′: 18.30, 19.15, 20.00) και στις ερευνητικές υποδομές του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας.

Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συζήτηση με σύντομες παρουσιάσεις από ερευνητές του ΕΙΕ και συνεργάτες, στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ στις 19:00. Με σύνθημα “Πίστευε και μή … Ερεύνα!”, θα αναλυθεί το ζήτημα ότι η γνώση είναι μια μορφή δύναμης και εξουσίας που έχει ο άνθρωπος στην ίδια του τη ζωή. Κατακτάται, δεν χαρίζεται και γι’ αυτό και κανείς δεν μπορεί να την αφαιρέσει. Θα απαντηθούν ερωτήματα, όπως: Τι είναι αυτό με το οποίο ασχολείται όμως πραγματικά ένας Ερευνητής; Ποιά είναι η καθημερινότητά του; Πόσο απαιτητικό είναι το επάγγελμα του Ερευνητή; Έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες τις ίδιες ευκαιρίες στην Έρευνα; Πότε ξεκινά κανείς να φέρει τον τίτλο του Ερευνητή και άραγε … σταματά ποτέ;

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, και δράσεις – υπηρεσίες του ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τις Δράσεις Marie Sklodowska-Curie. Ο Δρ Πρόδρομος Τσιαβός θα μιλήσει με θέμα “Ανοικτή Έρευνα – Γιατί;”, και η Γεωργία Τζένου θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με τίτλο “O δρόμος από τα ερευνητικά επιτεύγματα σε καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικές ευκαιρίες”.

Το κοινό θα παρακολουθήσει επίσης, έναν νέο τρόπο επικοινωνίας της επιστήμης… στα χνάρια του Stand-up comedy, το “Stand-up Science!” από την επιστημονική ομάδα του FameLab, όπου η επιστήμη συνδυάζεται με τον αυτοσχεδιασμό και τη διασκέδαση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη “Βραδιά Ερευνητή 2014” οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο: www.rengreece.gr. Για τις εκδηλώσεις στο ΕΙΕ στις 12/9 μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μ. Κοντογιάννη (mkont@eie.gr, τηλ.: 210 7273516).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Related Posts with Thumbnails