Η γνώση στο λαό

γνώση στο λαόΟ Φράνσις Μπέικον έλεγε πως η γνώση είναι δύναμη. Είναι παράλληλα και μια διαδικασία που δεν σταματά ποτέ. Μπορεί κάποιος να μεγαλώνει σε ηλικία, αλλά πάντα συνεχίζει να μαθαίνει. Και μπορεί να λένε ορισμένοι πως «δεν μπορείς να διδάξεις σε γέρικο σκύλο καινούργια κόλπα», αλλά τελικά φαίνεται πως κάνουν λάθος.

Ετσι, και για όσο διάστημα θέλουμε να μαθαίνουμε, υπάρχουν εντυπωσιακά πολλές επιλογές που θα ικανοποιήσουν την «περιέργειά» μας. Και σε αντίθεση με τους περασμένους αιώνες που η εκπαίδευση ήταν προνόμιο των λίγων, σήμερα ο μόνος περιορισμός είναι ο χρόνος και η διάθεσή μας. Και μη βιαστείτε να απαντήσετε πως η γνώση απαιτεί και χρήματα, γιατί ο παράγοντας των οικονομικών είναι επίσης… σχετικός.

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν «τόνοι» γνώσης που… κυκλοφορούν ως ολοκληρωμένοι κύκλοι μαθημάτων, διαλέξεων, αλλά και εργαλεία όπως λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, μεταφραστές, online βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά βιβλία και άλλα.

Ας δούμε παρέα μερικές από τις επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς προκειμένου να διευρύνει τους ορίζοντές του και να αποκτήσει έναν, δύο, τρεις -ή και όσους επιθυμεί- τίτλους σπουδών.

Προπτυχιακά και μεταπτυχιακά: Αν δεν τα καταφέρατε να μπείτε στο πανεπιστήμιο, ή αν φτάσατε και αποκτήσατε πτυχίο, αλλά πάντα θέλατε και ένα μεταπτυχιακό, και έχετε όρεξη και διάθεση, ο Ιστός είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος για να ξεκινήσετε (ή να συνεχίσετε) τις σπουδές σας. Ο θεσμός των Ανοιχτών Πανεπιστημίων σάς δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε πτυχίο και μεταπτυχιακούς τίτλους παρακολουθώντας μαθήματα εξ αποστάσεως ακόμα και online.

Στην περίπτωση των ολοκληρωμένων κύκλων μαθημάτων που θα σας οδηγήσουν σε πτυχίο ή μεταπτυχιακό, η εκπαίδευση δεν προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Ωστόσο, τα χρήματα που απαιτούνται ξεκινούν από ελάχιστα (για παράδειγμα, οι σπουδές κοστίζουν 10-100 δολ. αν επιλέξετε το «Πανεπιστήμιο του Λαού»), εκτός αν έχετε βάλει στο μάτι κάποιο «διάσημο» πανεπιστήμιο, όπως για παράδειγμα το Open University της Μ. Βρετανίας, από τα παλαιότερα και εγκυρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη, οπότε τα δίδακτρα ανεβαίνουν.

Το «Πανεπιστήμιο του Λαού»

Είναι το πρώτο παγκοσμίως online πανεπιστήμιο που ζητά μόνο ελάχιστο ποσό ως δίδακτρα από τους φοιτητές του: ένα εντελώς συμβολικό ποσό μόνο για εγγραφή και για τις εξετάσεις, που κυμαίνεται από 10 έως 50 δολάρια ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών που θα επιλέξετε, ενώ 100 δολάρια κοστίζει κάθε εξεταστική. Το «Πανεπιστήμιο του Λαού» (University of People) έχει υποστήριξη από τα μεγαλύτερα και «διασημότερα» εκπαιδευτικά ιδρύματα και στόχος του είναι ακριβώς ό,τι λέει και το όνομά του. Να μπορούν όλοι όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε προγράμματα εκμάθησης χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν χρήματα. Τα ελάχιστα που ζητούνται από τους φοιτητές είναι μόνο για να μπορέσει να διατηρηθεί το εγχείρημα. Και πάλι όμως, σε περιπτώσεις που ο φοιτητής πραγματικά δεν μπορεί να διαθέσει ούτε αυτά τα ποσά, τότε το πανεπιστήμιο κάνει τα πάντα ώστε να γίνει η εγγραφή εντελώς δωρεάν. Και μη βιαστείτε να σκεφτείτε πως μάλλον πρόκειται για… σπουδές «ιμιτασιόν»: το «Πανεπιστήμιο του Λαού» είναι ήδη ερευνητικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Γέιλ, έχει καταφέρει να έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και απολαμβάνει την αναγνώριση σημαντικών ακαδημαϊκών σχολών από όλο τον κόσμο. Ακόμη έχει στην ακαδημαϊκή του ομάδα καθηγητές που έχουν θέσεις σε «διάσημα» πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά συμμετέχουν εθελοντικά και αμισθί. Μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα σπουδών, τι χρειάζεται για να κάνετε αίτηση παρακολούθησης κ.ά. στο www.uopeople.org.

Το ΕΑΠ

Αν πάλι θέλετε σπουδές στα ελληνικά, και τη δυνατότητα να αποκτήσετε πτυχίο και μεταπτυχιακό στη χώρα μας, επισκεφθείτε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Στο www.eap.gr θα βρείτε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που παρακολουθείτε με το ρυθμό που εσείς επιλέγετε. Υπάρχουν τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, κοινωνικές επιστήμες, σχολή θετικών επιστημών και τεχνολογίας και σχολή εφαρμοσμένων τεχνών. Και φυσικά, δεκάδες μεταπτυχιακοί τίτλοι είναι στη διάθεσή σας.

Αν όμως δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία της ολοκληρωμένης φοίτησης και δεν έχετε τη δυνατότητα να δαπανήσετε χρήματα, δοκιμάστε μια διαδικτυακή βόλτα στους επίσημους ιστότοπους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Τα ιδρύματα αυτά προσφέρουν συνέχεια δωρεάν online διαλέξεις και μαθήματα καθηγητών διαφημίζοντας τις σχολές τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω διευθύνσεις:

http://academicearth.org

Μπέρκλεϊ , Γέιλ, Στάνφορντ, ΜΙΤ, Μίτσιγκαν, Κολούμπια, Πρίνστον, Χάρβαρντ, UCLA είναι μόνο μερικά από τα Ιδρύματα των οποίων τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε on line εδώ. Παρακολουθήστε ό,τι σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, εντελώς δωρεάν, με μόνη προϋπόθεση να γνωρίζετε αγγλικά.

www.openculture.com

Δεν θα βρείτε μόνο δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα και διαλέξεις, αλλά ένα σωρό ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά θέματα που άπτονται της τέχνης, της τεχνολογίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας, και πολλά πολλά ακόμα.

www.youtube.com/edu

Ανακαλύψτε το «παράθυρο» που θα κάνει να αισθανθείτε πως βρίσκεστε στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Εντοπίστε και παρακολουθήστε παραδόσεις, σεμινάρια και διαλέξεις καθηγητών πάνω στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει, ξεκινώντας την αναζήτησή σας επιλέγοντας αντικείμενο ή πανεπιστήμιο.

Πηγή : enet.gr

Related Posts with Thumbnails