Η χημική υπογραφή της εκπνοής

Projection of the 193 breath mass spectra onto the first three dimensions obtained by supervised Kruskal-Wallis/PCA/CA.
Projection of the 193 breath mass spectra onto the first three dimensions obtained by supervised Kruskal-Wallis/PCA/CA.

Τα χημικά αποτυπώματα της εκπνοής (Χημική Υπογραφή)θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις ιατρικές διαγνώσεις, όπως συμβαίνει με το αίμα και τα ούρα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για τον άμεσο έλεγχο αντι-ντόπινγκ ή για να διαπιστωθεί εάν έχει δοθεί η σωστή δόση αναισθητικού σε έναν ασθενή.

 Ελβετοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εκπνοή κάθε ανθρώπου αφήνει ένα ιδιαίτερο χημικό «αποτύπωμα», που θα μπορούσε να προειδοποιεί έγκαιρα για ασθένεια που ακόμα δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, αφού κάθε πάθηση φαίνεται πως έχει τη δική της διακριτή χημική υπογραφή. Αν και κάθε δείγμα εκπνοής ενός ατόμου διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την ώρα της μέρας, διατηρεί πάντα στον πυρήνα του μια απαράλλαχτη χημική υπογραφή, που μπορεί να ταυτοποιήσει ένα πρόσωπο, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα.

 Τα «αποτυπώματα» αυτά (πτητικοί και ημι-πτητικοί μεταβολίτες) μεταβάλλονται μέσα στην ημέρα και αποτελούν υποπροϊόντα από τις διάφορες χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα συνεχώς μέσα στον οργανισμό ενός ανθρώπου, όμως ο πυρήνας τους διατηρεί τη μοναδικότητά του. Η μη επεμβατική και άμεση λήψη του αποτυπώματος της εκπνοής αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και δείχνει ότι η νέα μέθοδος συνιστά μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για το μέλλον.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PLoS ONE”.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οργανικής χημείας Ρενάτο Ζενόμπι του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης,  ζήτησαν από μια ομάδα 11 εθελοντών να εκπνεύσουν σε ένα φασματόμετρο μάζας, το οποίο μπορεί να διαχωρίζει τα συστατικά του αέρα στα επιμέρους χημικά συστατικά του.

 Η συσκευή έδειξε ότι μπορεί σε δευτερόλεπτα να δημιουργήσει τη χημική υπογραφή της εκπνοής του συγκεκριμένου ατόμου. Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον μια τέτοια τεχνική θα αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να αποκαλύπτει αμέσως ποια φάρμακα έχει πάρει ένας άνθρωπος ή τους βιοδείκτες διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το άσθμα.

 «Δεν καταλαβαίνω γιατί η αναπνοή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις ιατρικές διαγνώσεις. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική πιάνουν τον σφυγμό σου, βλέπουν τη γλώσσα σου και μυρίζουν την αναπνοή σου. Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο με αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά δεν μπορούν να σου πουν ποιές ουσίες περιέχει η αναπνοή», ανέφερε ο δρ Ζενόμπι. Πάντως, παραδέχθηκε ότι για να εφαρμοστεί ευρέως η ανάλυση της εκπνοής στην κλινική πρακτική, πρέπει πρώτα να βελτιωθούν τα σχετικά όργανα μέτρησης.

Πηγή : enet.gr

Related Posts with Thumbnails