Νέους δρόμους ανοίγει το σούπερ-υλικό γραφένιο

Το γραφένιο είναι πολύ ανθεκτικό και πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού
Το γραφένιο είναι πολύ ανθεκτικό και πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού

Από τότε που οι επιστήμονες πρωτο-ανακάλυψαν το γραφένιο το 2004, δεν έχουν σταματήσει να μελετούν τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητες αυτού του νέου σούπερ-υλικού, το οποίο αποτελείται από ένα στρώμα ατόμων άνθρακα με πάχος μόλις ενός ατόμου, που είναι διατεταγμένα με την μορφή πλέγματος σαν κερήθρας.

Τώρα, μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών κατάφερε, για πρώτη φορά, να παράγει γραφένιο σε τέτοιο μέγεθος και ποιότητα, που το νέο υλικό μπορεί πια να αξιοποιηθεί πρακτικά, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατασκευή ενός νέου υλικού στο οποίο θα μπορεί να βασιστεί η νανοτεχνολογία του μέλλοντος και, μαζί με αυτήν, η δημιουργία νέων υψηλής ταχύτητας ηλεκτρονικών, όπως νέων μικρο-τσιπ και οθονών αφής.

Μέχρι τώρα το γραφένιο είχε παραχθεί μόνο σε πολύ μικρή κλίμακα και ήταν περιορισμένη η δυνατότητα των ερευνητών για μέτρηση των ηλεκτρικών χαρακτηριστικών του και για τη βιομηχανική αξιοποίησή του. Όμως οι ευρωπαίοι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Αλεξάντερ Τζάλεντσουκ του Εθνικού Φυσικού Εργαστηρίου της Βρετανίας, σε εργασία τους που παρουσίασαν στο περιοδικό “Nature Nanotechnology”, αναφέρουν ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα.

Το γραφένιο είναι πολύ ανθεκτικό και πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την ηλεκτρονική και τη φωτονική τεχνολογία. Είναι βασικό υποψήφιο υλικό για να αντικαταστήσει τα τσιπ ημιαγωγών. Σύμφωνα με το «νόμο του Μουρ», η πυκνότητα των τρανζίστορ σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, όμως το πυρίτιο και τα άλλα υλικά των τρανζίστορ φαίνεται να έχουν αγγίξει τα όρια της σμίκρυνσής τους.

Τα τρανζίστορ από γραφένιο θα μπορούσαν να είναι πιο γρήγορα και ανθεκτικά σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Το γραφένιο θα μπορούσε να αποτελέσει ακριβώς το «κλειδί», ώστε η τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών να συνεχίσει να μεγαλώνει σε ισχύ και παράλληλα να μικραίνει σε μέγεθος.     Οι μεγάλοι παραγωγοί μικρο-τσιπ, όπως η Intel, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τις δυνατότητες του γραφένιου. Εκτός από τα τσιπ, το γραφένιο μπορεί να αξιοποιηθεί και στις οθόνες.

Μέχρι πρόσφατα το υλικό αυτό είχε παραχθεί μόνο σε απειροελάχιστες ποσότητες κλάσματος του χιλιοστού. Για να αποβεί χρήσιμο στην πράξη στα ηλεκτρονικά, πρέπει να καταστεί εφικτή η παραγωγή του σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε μεγαλύτερες επιφάνειες. Πράγματι, για πρώτη φορά, οι ευρωπαίοι ερευνητές πέτυχαν να λειτουργήσουν έναν μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών χρησιμοποιώντας γραφένιο με μεγαλύτερη από ποτέ επιφάνεια (50 τετραγωνικών χιλιοστών), ενώ παράλληλα μέτρησαν με μεγαλύτερη από ποτέ ακρίβεια τις ηλεκτρικές ιδιότητές του, αποδεικνύοντας έτσι ότι μελλοντικά θα είναι εφικτή η βιομηχανική αξιοποίησή του γραφένιου (οι κατασκευαστές τρανζίστορ χρειάζονται αυτές τις ακριβείς μετρήσεις).

Εξάλλου, μια άλλη αμερικανική ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ της Ιντιάνα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στα περιοδικά “Nano Letters” και “Journal of Physical Chemistry Letters” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, παρουσίασε μια νέα χρήση του γραφένιου για την κατασκευή νέας γενιάς καταλυτών στα οχήματα.

Πηγή : enet.gr

Related Posts with Thumbnails