Νέο χημικό στοιχείο : Ουνούτριο

Ερευνητές στο RIKEN Nishina Center for Accelerator-based Science της Ιαπωνίας κατάφεραν να παρασκευάσουν το χημικό στοιχείο 113 – ένα εξαιρετικά ασταθές συνθετικό χημικό στοιχείο στο τέλος του περιοδικού πίνακα και από εκείνα που λείπουν από αυτόν, το οποίο φέρει την προσωρινή ονομασία Ουνούτριο.

Η παρασκευή του δεν έχει ακόμη επαληθευτεί από τη Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) η οποία ρυθμίζει τον περιοδικό πίνακα και τα ονόματα των χημικών στοιχείων, αν αυτό πραγματοποιηθεί, όμως, η Ιαπωνία θα γίνει ηπρώτη ασιατική χώρα που θα προσθέσει το όνομά της σ’ αυτές που έχουν παρασκευάσει συνθετικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής τέτοιες ανακαλύψεις είχαν γίνει μόνο από επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Το περισσότερα πράγματα στο σύμπαν είναι κατασκευασμένα από πολύ απλά στοιχεία, όπως το υδρογόνο (το οποίο έχει ένα πρωτόνιο), ο άνθρακας (που έχει έξι) και το οξυγόνο (με οκτώ). Για κάθε πρωτόνιο, τα άτομα έχουν τον ίδιο αριθμό νετρονίων και ηλεκτρονίων. Ωστόσο, όσο περισσότερο πρωτόνια και νετρόνια βρίσκονται στον πυρήνα ενός ατόμου, τόσο πιο ασταθές μπορεί να γίνει αυτό. Οι επιστήμονες αναρωτιούνται αν υπάρχει όριο στο πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει ένα άτομο.

Το χημικό στοιχείο 113 είναι ένα άτομο με 113 πρωτόνια στον πυρήνα του. Πρόκειται ένα είδος ύλης που μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσα σε συνθήκες εργαστηρίου, καθώς δε συναντάται σε φυσική μορφή στη γη. Το πρώτο συνθετικό στοιχείο δημιουργήθηκε το 1940 και μέχρι στιγμής έχουν παρασκευαστεί 20 διαφορετικά. Όλα τους είναι εξαιρετικά ασταθή και διατηρούνται μόνο λίγο, πριν διαχωριστούν σε μικρότερα στοιχεία. Βαρύτερα συνθετικά χημικά στοιχεία έχουν δημιουργηθεί τα περασμένα χρόνια, με το πιο βαρύ από αυτά να είναι το στοιχείο 118, που προσωρινά ονομάζεται Ουνουνόκτιο.

Αλλά το στοιχείο 113 ήταν πολύ δύσκολο να παρασκευαστεί και, παρόλο που οι ερευνητές είχαν προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν, ποτέ οι αποδείξεις ότι το πέτυχαν δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο τώρα. Μετά από πολύχρονες προσπάθειες, λοιπόν, οι ερευνητές στο ιαπωνικό κέντρο δήλωσαν σήμερα ότι τα κατάφεραν. Στις 12 Αυγούστου, το εξαιρετικά ασταθές αυτό στοιχείο διαμορφώθηκε και, κατόπιν, αποσυντέθηκε άμεσα, αφήνοντας, πάντως, την ομάδα με δεδομένα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως απόδειξη για την ολοκλήρωση της παρασκευής.

Για να συντεθεί το στοιχείο 113, ο Kosuke Morita και οι συνεργάτες τους προκάλεσαν συγκρούσεις σε ιόντα από ψευδάργυρο(με 30 πρωτόνια έκαστο) με ένα λεπτό στρώμα βισμουθίου (που περιέχει 83 πρωτόνια). Όταν δημιουργήθηκε το 113, διασπάστηκε γρήγορα, με χρήση σωματιδίων άλφα (που αποτελούνται από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια το καθένα). Η διαδικασία συνέβη έξι φορές, μετατρέποντας το στοιχείο 113 σε 111, 109, 107, 105, 103 και, τέλος 101, (το τελευταίο είναι το μεντελέβιο, ένα επίσης συνθετικό στοιχείο).

Ο Kosuke Morita, επικεφαλής του ερευνητικού team, δήλωσε ότι τώρα η νέα τους πρόκληση είναι η «ανακάλυψη» του στοιχείου 119.

Πηγή : digitalife.gr

Related Posts with Thumbnails