Οι καυτερές πιπεριές θα σταματήσουν τον πόνο

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν στα σημεία του πόνου στο ανθρώπινο σώμα, μια ουσία παρόμοια με την καψικίνη.
Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν στα σημεία του πόνου στο ανθρώπινο σώμα, μια ουσία παρόμοια με την καψικίνη.

Στις καυτερές πιπεριές κρύβεται το μυστικό για την καταπολέμηση του πόνου, εκτιμούν επιστήμονες που βασισμένοι στα συστατικά της θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος αναλγητικού, που για πρώτη φορά θα σταματά τον πόνο στην πηγή προέλευσής του.

Η καψικίνη ή καψαϊσίνη, είναι η ουσία που κάνει τόσο καυτές τις κόκκινες πιπεριές, καθώς εισέρχεται σε υποδοχείς που βρίσκονται στα κύτταρα του σώματός μας.

Παρόμοιες ουσίες με την καψικίνη (τα ειδικά λιπαρά οξέα ΟLAM), απελευθερώνονται από το σώμα όταν αυτό τραυματίζεται. Στη συνέχεια μέσα από υποδοχείς, ενεργοποιούνται τα νευρικά κύτταρα που αισθάνονται και μεταφέρουν τον πόνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υποδοχείς καψικίνης ουσιαστικά αποτελούν την “κλειδαριά” που “ξεκλειδώνει” την “πόρτα” του πόνου στους νευρώνες. Αν καταφέρουν να μπλοκάρουν αυτή την “κλειδαριά” τότε θα σταματήσουν και τη μεταφορά της αίσθησης του πόνου.

Πειράματα που έχουν ήδη γίνει σε ποντίκια στο εργαστήριο, έδειξαν ότι η αφαίρεση ενός γονιδίου που σχετίζεται με αυτούς τους κυτταρικούς υποδοχείς, αφαιρεί και την ευαισθησία του σώματος στην καψικίνη. Οι ερευνητές ξεκινούν την προσπάθεια να δημιουργήσουν φάρμακα που θα κάνουν κάτι παρόμοιο.

Σύμφωνα με τον Χάργκριβς, “πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των μηχανισμών του πόνου και στην πιο αποτελεσματική καταπολέμησή του. Ανακαλύψαμε μια οικογένεια από ενδογενή μόρια τύπου-καψικίνης, τα οποία απελευθερώνονται με φυσικό τρόπο στη διάρκεια ενός τραυματισμού και τώρα ξέρουμε πώς να μπλοκάρουμε αυτούς τους μηχανισμούς με μια νέα κατηγορία μη εθιστικών φαρμάκων”.

Τελικά, οι ερευνητές προσδοκούν ότι τα νέα φάρμακα θα μπορούν να αντιμετωπίζουν διαφορετικές μορφές χρόνιου πόνου όπως του καρκίνου και των φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα. Τα περισσότερα σημερινά αναλγητικά δεν θεραπεύουν τον πόνο στην πηγή του, ενώ επιπλέον είναι εθιστικά και με δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες. Η ασπιρίνη π.χ. μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα αιμορραγία, οι αναστολείς COX-2 μερικές φορές μπορεί να επιφέρουν καρδιακά προβλήματα, η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι κ.α.

Η έρευνα, υπό τον δρα Κένεθ Χάργκριβς της Οδοντιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικών ερευνών “Journal of Clinical Investigation”, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Πηγή : enet.gr

Related Posts with Thumbnails