Παραγωγή βιοκαυσίμων τώρα και από ελαττωματικά καρπούζια

Αντί να καταλήγουν στη χωματερή ή να γίνονται λίπασμα, τα ελαττωματικά καρπούζια μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών συμπληρωμάτων και βιοκαυσίμων, εκτιμούν ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

«Περίπου το 20% της ετήσιας σοδειάς καρπουζιού αφήνεται στο χωράφι εξαιτίας επιφανειακών δυσχρωμιών ή παραμορφώσεων. Δείξαμε ότι ο χυμός αυτών των καρπουζιών είναι πηγή σακχάρων που μπορούν να υποστούν άμεσα ζύμωση» αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Ουέιν Φις.

Η μέθοδος που ανέπτυξε η ομάδα του αποδίδει 0,4 γραμμάρια καύσιμης βιοαιθανόλης ανά γραμμάριο σακχάρων καρπουζιού.

Πριν ακόμα δοθεί για ζύμωση, ο χυμός του καρπουζιού μπορεί να υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για την απομόνωση λυκοπένιου και L-κιτρουλλίνης, δύο διατροφικών συμπληρωμάτων για τα οποία υπάρχει αρκετή ζήτηση ώστε η μέθοδος να είναι οικονομικά βιώσιμη.

Το λυκοπένιο, η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και την τομάτα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ η κιτρουλλίνη έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και ίσως αποδειχθεί χρήσιμη κατά της υπέρτασης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην ανοιχτή επιθεώρηση Biotechnology for Biofuels.

Πηγή : in.gr

Related Posts with Thumbnails

3 thoughts on “Παραγωγή βιοκαυσίμων τώρα και από ελαττωματικά καρπούζια

  1. Καλή η χρήση βιοκαυσίμων, αλλά μήπως αν γινει εκτεταμένα έχουμε προβλήματα από τη γονιμότητα της γης; Αυτό νομίζω θα πρέπει να το κοιτάξουν οι επιστήμονες!!! Κατα τ’άλλα, είναι σωστό να στρεφόμαστε σε ανανεώσιμες και γενικότερα εναλλακτικές πηγές ενέργειας!!!!

  2. Τα βιοκαύσιμα είναι μια καλή λύση αλλά όπως και οι υπόλοιπες εναλλακτικές πηγές ενέργειας,δεν εχουν την απαραίτητη στήριξη απο τους αρμόδιους….

Comments are closed.