Ραγδαία ανάπτυξη για την οικονομία του DNA

Εταιρίες, όπως οι Illumina και Life Technologies βρίσκονται ήδη στην πρωτοκαθεδρία της αγοράς του γονιδιώματος. Παρόλα αυτά, νέες και φιλόδοξες επιχειρήσεις του χώρου παρουσιάζουν σήμερα πρωτότυπες ιδέες με στόχο τον περιορισμό του κόστους αποκωδικοποίησης του γονιδιώματος. Ο δρ Ρίτσαρντ Γκιμπς, επικεφαλής γονιδιακών ερευνών του Πανεπιστημίου Μπέιλορ στο Χιούστον, λέει ότι 20 περίπου εταιρίες πειραματίζονται με νέες τεχνικές, που θα οδηγήσουν σε χρυσή εποχή της γονιδιακής, όπου η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα κοστίζει γύρω στα 1.000 δολάρια.

Αυτές είναι οι εταιρίες που μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες μεθόδους:

Η 454 Life Sciences Corp, θυγατρική της Roche, θεωρείται πρωτοπόρος στην αποκωδικοποίηση νέας γενιάς. Ο δρ Γκιμπς, όμως, επισημαίνει ότι η εταιρία πλήττεται από τη χρήση φθηνών μηχανημάτων από ανταγωνίστριές της.

Η Pacific Biosystems, ιδιωτική εταιρία από το Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, διεκδικεί ηγετική θέση, μετά την παρουσίαση της συσκευής SMRT DNA sequencer, αξίας 750.000 δολαρίων.

Η Complete Genomics Inc από το Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι μπορεί να παράγει καλύτερης ποιότητας γονιδιακό χάρτη για 4.400 δολάρια. Η εταιρία, που ιδρύθηκε το 2006, σχεδιάζει τώρα να εγκαινιάσει υποκαταστήματα στο εξωτερικό.

Η Ion Torrent Systems Inc από το Γκίλφορντ του Κονέκτικατ κατασκευάζει συσκευή αποκωδικοποίησης, σε μέγεθος ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα «μεταφράζει» αυτόματα τον κώδικα DNA σε δυαδικό σύστημα. Σύμβουλος της εταιρίας είναι ο δρ Τζορτζ Τσερτς, καθηγητής Γενετικής του Χάρβαρντ.

Η Oxford Nanopore Technologies Ltd διαθέτει συσκευή αποκωδικοποίησης, που μετρά τις μεταβολές στα ηλεκτρικά φορτία, που εκπέμπει το DNA στην πορεία του μέσα από τους πόρους του τσιπ σιλικόνης. Τον περασμένο μήνα, η εταιρία εξασφάλισε νέες χρηματοδοτήσεις 28 εκατ. δολαρίων.

Ο κολοσσός των υπολογιστών International Business Machines Corp (ΙΒΜ) ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα κατασκευάσει «τρανζίστορ DNA», με τη μέθοδο των «νανο-πόρων».

Τη στιγμή που οι συσκευές αποκωδικοποίησης γίνονται φθηνότερες και πιο αξιόπιστες, οι υπολογιστικές τους απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται, ανοίγοντας το δρόμο για νέες εταιρικές προσεγγίσεις.

Η Agilent Technologies Inc, που κατέχει ηγετική θέση στις τηλεπικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά και τα συστήματα χημικής ανάλυσης, προσφέρει ήδη σύστημα που βοηθά στη διαχείριση μεγάλου όγκου επιστημονικών δεδομένων.

Η GenomeQuest από τη Μασαχουσέτη, προσφέρει συστήματα αποθήκευσης δεδομένων, αλλά και σύστημα διαχείρισής τους μέσω απλού browser.

Πηγή : kathimerini.gr

Related Posts with Thumbnails