Ραδιοχρονολόγηση των κρασιών

Οι αυστραλοί ερευνητές αρχικά μέτρησαν το επίπεδο του άνθρακα-14 στα κρασιά και στη συνέχεια σύγκριναν τις μετρήσεις αυτές με τα επίπεδα του ραδιενεργού άνθρακα-14
Οι αυστραλοί ερευνητές αρχικά μέτρησαν το επίπεδο του άνθρακα-14 στα κρασιά και στη συνέχεια σύγκριναν τις μετρήσεις αυτές με τα επίπεδα του ραδιενεργού άνθρακα-14

Καθώς αυξάνεται διεθνώς η απάτη με τα εκλεκτά κρασιά (μερικές φορές άλλη ημερομηνία λέει η «ποιοτική» ετικέτα τους και άλλα διαπιστώνει ο απογοητευμένος ουρανίσκος των καταναλωτών), Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν μια νέα καινοτομική μέθοδο χρονολόγησης των κρασιών και ταυτοποίησης της γνησιότητάς τους, με τη βοήθεια του ραδιοάνθρακα.

Εδώ και πολλά, ο ραδιοάνθρακας χρησιμοποιείται από τους αρχαιολόγους και τους παλαιοντολόγους για την χρονολόγηση προϊστορικών αντικειμένων.

Οι επιστήμονες, υπό τον Γκράχαμ Τζόουνς του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας στην Καλιφόρνια ένα νέο τεστ που χρησιμοποιεί τα ισότοπα του ραδιενεργού άνθρακα, τα οποία έχουν απομείνει στην ατμόσφαιρα από τις δοκιμές ατομικών βομβών κατά τον τελευταίο αιώνα, για να καθορίσουν από ποια χρονιά –και συνεπώς από ποια σοδειά- προέρχεται ένα κρασί.

Το τεστ συγκρίνει την ποσότητα του ραδιο-άνθρακα-12 και του ραδιοάνθρακα-14 στα σταφύλια. Και οι δύο ραδιοάνθρακες αποτελούν ισότοπα του άνθρακα και απορροφούνται από τα φυτά από την ατμόσφαιρα μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα. Ο άνθρακας-14 είναι το κύριο ισότοπο του άνθρακα που απορροφάται από τα αμπέλια και είναι πολύ σταθερός, ενώ αντίθετα η ποσότητα του ισοτόπου άνθρακα-12 σε ένα φυτό είναι πολύ μικρότερη και ποικίλει διαχρονικά, επιτρέποντας την χρονολόγηση της πραγματικής ηλικίας ενός κρασιού.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄40, όλος ο άνθρακας-14 στη γήινη βιόσφαιρα παραγόταν από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις κοσμικές ακτινοβολίες και στο άζωτο του ανώτερου στρώματος της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας. Όμως αυτό άλλαξε στη συνέχεια και μέχρι το 1963, καθώς εξαιτίας των δοκιμών ατομικών βομβών, στο πλαίσιο του «ψυχρού πολέμου», αυξήθηκε σημαντικά η ποσότητα του άνθρακα-14 στην ατμόσφαιρα.

Σε επόμενο στάδιο, όταν σταμάτησαν οι επιφανειακές  πυρηνικές δοκιμές στη δεκαετία του ΄60, όλο και περισσότεροι υδρογονάνθρακες (ορυκτά καύσιμα) άρχισαν να καίγονται με συνέπεια να αραιώνει η ποσότητα του ραδιενεργού άνθρακα-14 στην ατμόσφαιρα. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στον άνθρακα-14 και στον άνθρακα-12 στα φυτά, όπως στα αμπέλια.

Οι αυστραλοί ερευνητές αρχικά μέτρησαν το επίπεδο του άνθρακα-14 στα κρασιά και στη συνέχεια σύγκριναν τις μετρήσεις αυτές με τα επίπεδα του ραδιενεργού άνθρακα-14 από δείγματα της ατμόσφαιρας και, έτσι, ήσαν σε θέση να προσδιορίσουν χρονικά με ακρίβεια την χρονιά της σοδειάς από όπου προέρχονταν τα κρασιά.

Μερικές χρονιές επικρατούν οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των αμπελιών σε ορισμένες οινοπαραγωγές περιοχές, ιδίως στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να παράγονται «ιδανικά» κρασιά, που στη συνέχεια πουλιούνται με το ανάλογο υπερτίμημα. Αντίθετα, άλλες χρονιές, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες οδηγούν σε χαμηλότερης ποιότητας κρασιά.

Οι ειδικοί στα κρασιά εκτιμούν ότι μέχρι 5% των οίνων ποιότητας που πουλιούνται διεθνώς, δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που γράφει η ετικέτα τους, με συνέπεια οι ανυποψίαστοι καταναλωτές και λάτρεις του κρασιού να χρεώνονται υπέρογκες τιμές για ένα μπουκάλι κρασί που δεν προέρχεται στην πραγματικότητα από τη σοδειά που διαφημίζει η ετικέτα του. Πολλοί συλλέκτες κρασιών έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις για να δημιουργήσουν ιδιωτικές κάβες με κορυφαία κρασιά (μερικές φορές μάλιστα έχουν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε κάποια δημοπρασία σπάνιων κρασιών), όμως σε αρκετές περιπτώσεις απλώς έχουν εξαπατηθεί.

Παραμένει πάντως ακόμα ασαφές με ποιο πρακτικό τρόπο η νέα τεχνική χρονολόγησης θα εφαρμοστεί πρακτικά στην οινοποιία.

Πηγή : enet.gr

Related Posts with Thumbnails