Σημαντικό βήμα για την ελληνική μικροζυθοποιία

Ανακοίνωση σταθμός για την ελληνική μικροζυθοποιία η ίδρυση της Ένωσης Μικρών Παραγωγών ΖύθουΈνα βήμα που έπρεπε να έχει γίνει. Ένα κείμενο που βάζει την ελληνική μικροζυθοποιία στην πρώτη φάση της ενηλικίωσης και ωριμότητας. Έτσι, βλέπω την απόφαση για την ίδρυση Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ζύθου. Πρόκειται για μια ανακοίνωση που θέτει τις βάσεις για το μέλλον της Ελληνικής Μικροζυθοποιίας.

Η Ελληνική Μικροζυθοποιία, δεν είναι πια ένα project υπό σκέψη. Δεν είναι μια ή δυο οι μικροζυθοποιίες. Στην χώρα μας πλέον λειτουργούν περισσότερες από 15 μικροζυθοποιίες. Άλλες έχουν δικές τους εγκαταστάσεις άλλες όχι. Το κείμενο αυτό βοηθάει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σ’ αυτό το σημείο, αναφέροντας ότι  μέλη της Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ζύθου, μπορούν να γίνουν όσοι παράγουν μπύρα με ιδία μέσα. Επίσης στην ίδια παράγραφο ξεκαθαρίζει ότι ως μέλος λογίζονται μόνο όσες ζυθοποιίες παράγουν ετησίως ως 20.000 hlt. Αργότερα δε η ανακοίνωση αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν ενέργειες για την ενημέρωση σχετικά με τους όρους «Μικροζυθοποιία» και « .

Στο σημείο αυτό, μου γεννάται το ερώτημα: Σ’ αυτά τα λίτρα, υπολογίζονται μόνο οι ετικέτες που ανήκουν στο ζυθοποιείο ή και όσες αυτό παράγει για λογαριασμό άλλων; Σίγουρα υπολογίζονται οι ετικέτες της ίδιας της μικροζυθοποιίας, αλλά οι μπύρες που παράγει για μια εταιρεία μπύρας, δηλαδή μπύρες που ανήκουν σε άλλο portfolio (φασόν). Εννοείται πως η εταιρεία αυτή δεν υπολογίζεται στα μέλη της Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ζύθου, καθώς δεν παράγει με ιδία μέσα, αφού δεν έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Είναι ευχάριστή και θετική η πρόθεση για εκπαίδευση και ενημέρωση των καταναλωτών και των επαγγελματιών του Τουρισμού. Πολλά υποσχόμενη είναι και η πρόθεση της Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ζύθου, για δράσεις στον χώρο της ζυθοποιίας και υποστήριξη αντίστοιχων ενεργειών. Με γεμίζει αισιοδοξία, διότι το BeerBartender, θα χαρεί να έχει κοντά του την Ένωση Μικρών Παραγωγών Ζύθου αλλά και να βρίσκεται δίπλα σ’ αυτήν, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την διάδοση της κουλτούρας της μπύρας.

Σ’ αυτήν την προκαταρκτική ενέργεια, μπορεί να έδωσαν το παρών ορισμένοι μόνο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ωστόσο η υποστήριξη από τους υπόλοιπους που δεν κατάφεραν να παραβρεθούν λόγω φόρτου εργασίας ή όσους θα συμμετάσχουν, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους μελλοντικά, μόνο θετικά μηνύματα μπορεί να στείλει, σε όποιους βλέπουν καχύποπτα και επιφυλακτικά μια τέτοιου είδους πρόθεση. Η σύσταση της Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ζύθου, αποτελεί ένα σημείο-σταθμό στην ιστορία της ελληνικής ζυθοποιίας. Είναι μια ενέργεια που θέτει τις βάσεις για ένα οργανωμένο, συσπειρωμένο και επαγγελματικό μέλλον. Η ισχύς εν τη ενώσει, όπως λέει και το ρητό.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι το παρόν στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την 14η Μαρτίου 2015, έδωσαν οι:  Παντελής Αβραμίδης  για την ΕΛΙΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ,  Σπύρος Καλούδης για την ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, Αλέξανδρος Κουρής και Μάγια Τσόκλη για την ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ,  Σοφοκλής Παναγιώτου για την SEPTEM Μικροζυθοποιία και Ιάκωβος Αμύγδαλος για την ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΙΟΥ. Για την στήριξη και το ενδιαφέρον τους ενημέρωσαν, οι ακόλουθοι εκπρόσωποι μικροζυθοποιίων, που δεν κατάφεραν λόγω υποχρεώσεων να παραστούν: Λιονάκης Γιάννης για την ΚΡΗΤΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, Κώστας Αντωνακόπουλος για την ΠΑΤΡΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, Γιάννης Μαρμαρέλης για την ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΣΕΡΡΩΝ και Γιάννης Παρασκευόπουλος για την DONKEY, SANTORINI BREWING CO.

Εύχομαι στο μέλλον να βρίσκονται και οι υπόλοιπες μικρές ζυθοποιίες στα μέλη, όπως η ZEOS Brewing Company, Brink’s, VAP, Κορινθιακή, Άλη, Μικροζυθοποιία Θεσαλίας καθώς και όσες ακόμα ιδρυθούν και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης. Γιατί, να μην ενδιαφερθούν να συμμετέχουν σε μια ομάδα όπως αυτή που βρίσκεται τώρα στα σκαριά, αφού άλλωστε η ίδρυση της Ένωσης Μικρών Παραγωγών Ζύθου, σίγουρα θα ενισχύσει την δυναμική στη μικροζυθοποιία.

Πηγή : beerbartender.gr

Related Posts with Thumbnails