Συνταγή σπιτικού λικέρ

Τα βασικά συστατικά ενός σπιτικού λικέρ είναι το αλκοόλ , το φρούτο , το νερό και η ζάχαρη. Συνήθως τα λικέρ έχουν μέχρι 35% αλκοόλ. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται με την επιλογή της πηγής του αλκοόλ (καθαρό οινόπνευμα , βότκα , ρούμι) και το νερό που προστίθεται.

Το λικέρ εάν τοποθετηθεί σε αποστειρωμένα μπουκάλια – βάζα μπορεί να διατηρηθεί πάνω απο 12 μήνες. Η σωστή αποστείρωση γίνεται κυρίως με βρασμό του μπουκαλιού (απαιτείται όμως μεγάλο σκεύος). Πολλές φορές γίνεται χρήση διαλύματος betadine (1,5mL / L) είτε χρήση διαλύματος χλωρίνης (3mL / L) στα οποία εμβαπτίζουμε τα μπουκάλια για 2 λεπτά και μετά ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό.

Η διαδικασία είναι η εξής:

Σε ένα αποστειρωμένο βάζο μπαίνει το φρούτο (ανάλογα με το φρούτο : φλούδα ή ψύχα) μαζί με την αλκοόλη και αφήνουμε για 3-4 εβδομάδες σε σκιερό μέρος αναδεύοντας περιοδικά. Έτσι γίνεται η εκχύλιση των συστατικών του φρούτου. Μετά 3-4 εβδομάδες ακολουθεί η απομάκρυνση του φρούτου με φιλτράρισμα (σουρωτήρι – μπομπονιέρα – φίλτρο καφέ) , η προσθήκη του διαλύματος νερό – ζάχαρη και η εμφιάλωση.

Συνταγή Limoncelo

8 Λεμόνια

450 mL Βότκα (50%)

230 mL Νερό

330 g Ζάχαρη

Οι φλούδες των λεμονιών τοποθετούνται σε αποστειρωμένο βάζο με την βότκα για 4 εβδομάδες και αναδεύεται περιοδικά. Μετά τις 4 εβδομάδες αφαιρούνται οι φλούδες , προστίθεται το διάλυμα νερό / ζάχαρη (σιρόπι) και το μείγμα φιλτράρεται για να γίνει διαυγές. Εμφιαλώνεται σε αποστειρωμένα μπουκάλια και διατηρείται στο ψυγείο για 12 μήνες.Μπορεί να γίνει και με περγαμόντο αντί λεμονιού.

Αντίστοιχη διαδικασία μπορεί να γίνει με αχλάδι  , πορτοκάλι  ,σανγκουίνι , κουνκουάτ , μανταρίνι όμως σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται ολόκληρος ο καρπός (φλούδα και ψύχα – κομμένο στα 4).

Related Posts with Thumbnails