Τρίχες εναντίον τρομοκρατών

Μια ομάδα ισπανών και βρετανών επιστημόνων ανέπτυξε μια νέα μέθοδο με την οποία μπορεί να μελετήσει μια και μοναδική ανθρώπινη τρίχα και από αυτήν να προκύψει ένας πλούτος πολύτιμων πληροφοριών, όπως οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου και οι μετακινήσεις του από χώρα σε χώρα. Με τον τρόπο αυτό, μια και μόνο τρίχα μπορεί να καταρρίψει το άλλοθι ενός διεθνούς τρομοκράτη.

Η νέα μέθοδος ανιχνεύει τις μεταβολές στα ισότοπα θείου της τρίχας στο πέρασμα του χρόνου. Οι ερευνητές μετράνε τις αναλογίες των ισοτόπων του θείου (ατόμων με ίσο αριθμό πρωτονίων και ηλεκτρονίων, που όμως διαφέρουν στον αριθμό των νετρονίων), καθώς αυτά μεταβάλλονται κατά μήκος της τρίχας, όσο αυτή μακραίνει.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο χημικό περιοδικό “Analytical and Bioanalytical Chemistry”, έγινε από επιστήμονες του βρετανικού Εργαστηρίου Χημικής Μετρολογίας LGC και του ισπανικού πανεπιστημίου του Οβιέδο υπό τη Ρεβέκα Σανταμαρία-Φερνάντεθ.

Οι ερευνητές εστίασαν στα δύο πιο άφθονα ισότοπα θείου στην κερατίνη της τρίχας (θείο-32 ή S-32 και θείο-34 ή S-34). Η μεταξύ τους σχέση μεταβάλλεται ελαφρά, καθώς αλλάζει η διατροφή των ανθρώπων, όταν αυτοί ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα. Μια ακτίνα λέιζερ έρχεται σε επαφή με την τρίχα, δημιουργώντας ένα αεροζόλ, το οποίο στη συνέχεια ιονίζεται με το πλάσμα και ένα φασματόμετρο καταγράφει τις ακριβείς αναλογίες ανάμεσα στα ισότοπα του θείου.

«Είμαστε ό,τι τρώμε και η μικρή μεταβολή στη σχέση των ισοτόπων S-32/S-34 αντανακλά τις μεταβολές στη δίαιτά μας, που με τη σειρά τους μπορούν να συσχετισθούν με τις γεωγραφικές μας μετακινήσεις από χώρα σε χώρα», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Καθώς μια τρίχα μακραίνει περίπου 1,25 εκατοστά το μήνα κατά μέσο όρο, τα στοιχεία που είναι δυνατό να αποκτηθούν από μια τρίχα μήκους 4 έως 6 εκατοστών, παρέχουν πληροφορίες για τις μετακινήσεις του ατόμου κατά τους τελευταίους τρεις έως πέντε μήνες.

Τα πειράματα με εθελοντές έδειξαν ότι πράγματι όταν ένας άνθρωπος έχει μείνει στην ίδια χώρα για καιρό, οι μεταβολές στα ισότοπα του θείου στις τρίχες του είναι ελάχιστα, ενώ όταν έχει αλλάξει διάφορες χώρες, οι μεταβολές των ισοτόπων είναι μεγάλες.

Οι ερευνητές προσπαθούν να βελτιώσουν τη μέθοδό τους, ώστε να μπορούν να συσχετίσουν αξιόπιστα τις μεταβολές αυτές με τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων χωρών που ταξίδεψε το άτομο, ενώ σε επόμενο στάδιο θα επεκτείνουν την έρευνά τους και σε άλλα ισότοπα, όπως του άνθρακα και του αζώτου.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τελικά βάσεις δεδομένων που θα συνδέουν συγκεκριμένα ισότοπα των τριχών με συγκεκριμένες χώρες, ώστε να μπορέσουν να «διαβάσουν» τις γεωγραφικές μετακινήσεις των υπόπτων.

Προς το παρόν, δεν είναι εφικτό να συσχετιστεί μια συγκεκριμένη ισοτοπική μεταβολή με μια συγκεκριμένη χώρα. Όμως και μόνο το γεγονός ότι μπορεί, χωρίς αμφιβολία, να αποδειχτεί ότι ο ύποπτος έχει μετακινηθεί τους τελευταίους μήνες σε άλλες χώρες (έστω και αν ακόμα δεν είναι δυνατό να ανακαλυφθεί σε ποια ακριβώς χώρα), είναι αρκετό για να καταρριφθεί το άλλοθι πολλών υπόπτων που ισχυρίζονται ότι έχουν παραμείνει στην ίδια χώρα όλο τον τελευταίο καιρό.

Διάφορες υπηρεσίες ασφάλειας, όπως η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, έχουν ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα μέθοδο.

Πηγή : www.enet.gr

Related Posts with Thumbnails