Ελληνικό Χημικό εργαστήριο… τσέπης

 LMNT II Φορητή συσκευή λέιζερ για τον ταχύ και άμεσο προσδιορισμό χημικών στοιχείων σε στερεά υλικά
LMNT II Φορητή συσκευή λέιζερ για τον ταχύ και άμεσο προσδιορισμό χημικών στοιχείων σε στερεά υλικά

Ενα «εργαστήριο σε μικρογραφία» που προσδιορίζει με ικανοποιητική ευαισθησία από ποια χημικά στοιχεία αποτελείται το αντικείμενο που εξετάζεται, αλλά και τις ποσότητές τους, ανέπτυξε ο δρ Παναγιώτης Σιώζος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με τον κ. Δημήτρη Άγγλο, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητή στο ΙΤΕ. «Το μεγάλο πλεονέκτημα της συσκευής μας είναι πως είναι φορητή, ώστε να αναλύει οποιοδήποτε στερεό δείγμα επιτόπου στο χώρο εργασίας, εξοικονομώντας κατ’ αυτό τον τρόπο χρόνο και χρήμα», λέει ο κ. Σιώζος.

Έτσι, θα είναι χρήσιμη κατ’ αρχάς όταν χρειάζεται να γίνει γρήγορα μια χημική ανάλυση. «Για παράδειγμα, για να εντοπιστεί πιθανή παρουσία τοξικών μετάλλων στο περιβάλλον ή από κάποια βιομηχανία που δεν διαθέτει εξειδικευμένο εργαστήριο και θέλει να ελέγξει πάραυτα κάποιο στάδιο της παραγωγής της», σημειώνει ο επιστήμονας. Παράλληλα, δίνει λύση στις περιπτώσεις όπου τα αντικείμενα είναι δύσκολο να μεταφερθούν στο εργαστήριο – όπως σε μουσεία και αρχαιολογικές ανασκαφές, για την ανάλυση ενός έργου τέχνης ή αρχαιολογικού ευρήματος.

Για να χρησιμοποιηθεί η συσκευή, το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι ένας φορητός υπολογιστής συνδεδεμένος μαζί της, στον οποίο «τρέχει» ειδικό λογισμικό. «Σημαδεύοντας» ο χρήστης το αντικείμενο με την «κεφαλή» του μηχανήματος, στέλνει πάνω του έναν παλμό λέιζερ. Καθώς ο παλμός εστιάζεται σε ένα πολύ μικρό σημείο, θερμαίνει τοπικά το αντικείμενο, παράγοντας πλάσμα που εκπέμπει ακτινοβολία, η οποία μέσω οπτικής ίνας οδηγείται στον ανιχνευτή. Οι μετρήσεις καταγράφονται στο λάπτοπ, όπου το software τις αναλύει και εμφανίζει τα αποτελέσματα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Η τεχνολογία είναι έτοιμη να αξιοποιηθεί εμπορικά και οι δύο ερευνητές θεωρούν ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει γνωστή στον επιχειρηματικό και βιομηχανικό κόσμο, ώστε κάποια στιγμή να φτάσει στην αγορά. «Παράλληλα, θέλουμε και εμείς να συμβάλουμε στο μήνυμα που επιδιώκει να προωθήσει η διοργάνωση, ότι δηλαδή στην Ελλάδα γίνεται διεθνώς ανταγωνιστική έρευνα».

Πηγή : kathimerini.gr

Related Posts with Thumbnails