Νέο ρεκόρ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Παρά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία οδήγησε σε επιβράδυνση των οικονομιών του πλανήτη, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, αυξήθηκαν κατά 2% το 2008, φθάνοντας στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 1,3 τόνων άνθρακα ανά κεφαλή τον χρόνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα ήταν περίπου 4 δισ. μετρικοί τόνοι άνθρακα το 2008, με συνέπεια η συγκέντρωση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα να φθάσει στο ύψος ρεκόρ των 385 μερών ανά εκατομμύριο – δηλαδή 38% πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Η έρευνα, που έγινε από επιστήμονες της διεθνώς έγκυρης ομάδας ερευνών για τον κλίμα Global Carbon Project (GCP) και θα δημοσιευτε στο περιοδικό “Nature Geoscience”, διαπίστωσε ότι οι αυξημένες πέρυσι εκπομπές από ορυκτά καύσιμα προήλθαν κυρίως από την αυξημένη χρήση άνθρακα, ενώ υπήρξε μικρή μείωση στις εκπομπές από την χρήση του πετρελαίου και την αποψίλωση των δασών.

Οι εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων γενικά εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 29% μεταξύ 2000 – 2008 και κατά 41% από το επίπεδο του 1990 (το έτος αναφοράς του Πρωτοκόλλου του Κιότο), ενώ η διαχρονική αύξησή τους ουσιαστικά ακολουθεί το χειρότερο σενάριο πρόβλεψης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με την μελέτη, η αύξηση στις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνδέονται στενά με την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται το 2009 να υπάρξει μια μικρή μείωση στις εκπομπές λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως από το 2010 οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου θα αυξηθούν ξανά, μαζί με την αναμενόμενη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2000-2007 η μέση ετήσια αύξηση των εκπομπών διοξειδίου ήταν 3,6%, ενώ το 2008 –λόγω της κρίσης- η αύξηση μειώθηκε στο 2%, το 2009 αναμένεται να πέσει στα επίπεδα του 2007, αλλά το 2010 θα αυξηθεί και πάλι.

Η έκθεση “Global Carbon Budget” (Παγκόσμιος Προϋπολογισμός Άνθρακα) εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» από τις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκε το 2008 ξεπερνώντας τις εκπομπές των ανεπτυγμένων χωρών –και θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον- λόγω της αύξησης της παραγωγής εξαγωγικών βιομηχανικών αγαθών που προορίζονται για τις αγορές των ανεπτυγμένων χωρών.

Κατά μέσο όρο, τα τελευταία 50 χρόνια, το 43% των ετήσιων ανθρωπογενών εκπομπών αερίων παρέμεναν στην ατμόσφαιρα, καθώς το υπόλοιπο 57% απορροφιόταν με φυσικό τρόπο από την ξηρά (φυτά κ.α.) και τους ωκεανούς. Όμως, σύμφωνα με την έκθεση, οι φυσικοί μέθοδοι απορρόφησης δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν με τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων, με συνέπεια διαχρονικά, κατά τα τελευταία 50 χρόνια, να αυξάνεται σιγά-σιγά το ποσοστό εκείνο των αερίων που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την φύση και συνεπώς παραμένει στην ατμόσφαιρα και από 40% που ήταν το 1959, σήμερα να είναι γύρω στο 45%.

Σύμφωνα με άλλα πορίσματα της έκθεσης:

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4% μεταξύ 2000 και 2008 έναντι μόνο 1% στην προηγούμενη δεκαετία του ’90.

Οι εκπομπές από την αλλαγή χρήσης γης έχουν παραμείνει σχεδόν σταθερές μετά το 2000, αλλά πλέον αναλογούν σε ένα σημαντικό μικρότερο ποσοστό των συνολικών εκπομπών ανθρωπογενούς διοξειδίου του άνθρακα (12% το 2008 από 20% το 2000).

Οι εκπομπές από την καύση άνθρακα είναι πλέον η κύρια πηγή εκπομπής εκπομπών διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, μετά από περίπου 40 χρόνια που το πετρέλαιο ήταν η κύρια αιτία.

Οι εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» από την Κίνα και την Ινδία έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 1990 και οι αναπτυσσόμενες χώρες πλέον επιβαρύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγή : www.enet.gr

Related Posts with Thumbnails