Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πούλος μας μιλάει για το 3ο Συμπόσιο Πράσινης Χημείας

prasiniximia1Στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2009 διοργανώνεται το 3ο Συμπόσιο Πράσινης Χημείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Δικτύου Πράσινης Χημείας και έχοντας την τοπική διοργάνωση το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και η Ένωση Ελλήνων Χημικών – ΠΤΚΔΜ!

Βρήκαμε λοιπόν την ευκαιρία να πάρουμε μια μίνι συνέντευξη από το Συντονιστή του Ελληνικού Δικτύου Πράσινης Χημείας και Καθηγητή Οργανικής Χημείας του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνο Πούλο, ευελπιστώντας να μας μυήσει λίγο στον κόσμο της Πράσινης Χημείας και να μας ευαισθητοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή! Για να δούμε όμως τι μας είπε και ο ίδιος.

Κε Πούλο, αισίως διοργανώνεται φέτος το 3ο Συμπόσιο Πράσινης Χημείας. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Το 3ο Συμπόσιο Πράσινη Χημεία και Βιώσιμη Ανάπτυξη θα διεξαχθεί στο Αθλητικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 25-27 Σεπτεμβρίου 2009 και στόχος του είναι να αναδείξει:

  • Την φιλοσοφία της Πράσινης Χημείας, τη σχέση της με τη Βιομηχανία, την εκπαίδευση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον καταναλωτή, καθώς και την έρευνα που διεξάγεται στον ελληνικό χώρο σε αυτό το πεδίο.
  • Το ρόλο και τις δυνατότητες της Πράσινης Χημείας και Πράσινης Χημικής Τεχνολογίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε τοπική αλλά και παγκόσμια κλίμακα, τα οποία σχετίζονται με απόβλητα, επικίνδυνες χημικές ουσίες, τοξικά, παραγωγή καθαρής ενέργειας, χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών, με τη κλιματική αλλαγή, τη παραγωγή τροφής, την διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων, την εξασφάλιση καθαρού νερού.
  • Την πολυεπιστημονικότητα της Πράσινης Χημείας στην αντιμετώπιση γενικότερα των παγκόσμιων προβλημάτων που αφορούν την υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Το Συμπόσιο απευθύνεται σε:

  • Χημικούς, Χημικούς Μηχανικούς, Μηχανολόγους, Βιολόγους, Γεωλόγους, Φυσικούς, Οικονομολόγους, ενασχολούμενους με τη Βιομηχανία, Εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, Καταναλωτές και Εμπόρους και κάθε επιστήμονα που τον ενδιαφέρει ή ασχολείται με την υγεία, το περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Τα προηγούμενα δύο Συμπόσια  χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη επιτυχία. Ευελπιστείτε σε ανάλογη συνέχεια; Υπάρχει ανάλογη απόδοχή από την επιστημονική κοινότητα;
Πιστεύουμε ότι και το 3ο Συνέδριο θα είναι επιτυχές όπως και τα προηγούμενα διότι η οργανωτική επιτροπή έχει κάνει μία πολύ αξιόλογη δουλειά και είναι μεγάλη η συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, της βιομηχανίας αλλά και των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πλην των μεταπτυχιακών φοιτητών, έχουν δείξει οι προπτυχιακοί φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια γεγονός που δείχνει ότι γνωρίζουν την Πράσινη Χημεία.

Μπορείτε να μας πείτε με δυο λόγια τι είναι η Πράσινη Χημεία και τι αντιπροσωπεύει;
Η Πράσινη Χημεία (Green Chemistry) είναι μία νέα φιλοσοφία της Χημείας με βασική αρχή την Πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος: «Είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε τη δημιουργία αποβλήτων, επικίνδυνων και τοξικών ουσιών στην πηγή παρά να τα αντιμετωπίζουμε μετά την δημιουργία τους με διάφορες κατεργασίες».

Η Πράσινη Χημεία (Green Chemistry) εμφανίστηκε δυναμικά στον επιστημονικό χώρο το 1990. Ονομάζεται και Βιώσιμη Χημεία (Sustainable Chemistry) έχει όμως επικρατήσει ο όρος Πράσινη Χημεία που πρωτοεισήχθηκε από τον Paul Anastas και ο οποίος έχει δώσει τον παρακάτω ορισμό. « Πράσινη Χημεία είναι η χρησιμοποίηση ενός συνόλου αρχών με την εφαρμογή των οποίων μειώνεται ή εξαλείφεται η χρήση ή η δημιουργία επικίνδυνων ουσιών στις διεργασίες σχεδιασμού, παραγωγής και εφαρμογής των χημικών προϊόντων».

Στόχοι της Πράσινης Χημείας είναι  η μείωση επικίνδυνων ουσιών που σχετίζονται με προϊόντα και διεργασίες που είναι απαραίτητα όχι μόνο για την διατήρηση της Ποιότητας Ζωής που έχει πετύχει η κοινωνία μας  μέσω της Χημείας αλλά και η περαιτέρω προώθηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Χημείας κατά τρόπο Βιώσιμο, όπως περιγράφεται στην Διακηρυξη του Ρίο (1992) και την Agenda 21΄.

Η υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Χημείας επιτυγχάνεται: α) Με την υιοθέτηση και εφαρμογή των 12 Αρχών της Πράσινης Χημείας στην έρευνα και την βιομηχανία και  β) με την Διεπιστημονικότητα, διότι η Πράσινη Χημεία δημιουργεί καινοτομίες  τις οποίες η Πράσινη Χημική Τεχνολογία τις μετατρέπει σε έξυπνες λύσεις τις οποίες υιοθετεί η βιομηχανία για την παραγωγή χημικών προϊόντων με Καθαρή Τεχνολογία που σημαίνει μείωση της ρύπανσης, αύξηση της ασφάλειας και αποδοχή από την κοινωνία.

Πώς ξεκίνησε η δημιουργία της πράσινης ομάδας χημείας και ποια η εξέλιξή της μέχρι σήμερα; Έχετε καταφέρει να εισάγετε τη ”νοοτροπία” της Πράσινης Χημείας στη διδασκαλία της Χημείας στις σχολές αλλά και την Ελληνική Βιομηχανία;

Το 2002 δημιοργήθηκε η πρώτη Ομάδα Πράσινης Χημείας με πρωτοβουλία του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών. Ακολούθησε η δημιουργία ομάδων Πράσινης Χημείας από τα Χημικά Τμήματα των υπολοίπων ΑΕΙ, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2004 η Ένωση Ελλήνων Χημικών, με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Χημικών Τμημάτων, προέβη με απόφαση της συνέλευσης των Αντιπροσώπων της στην σύσταση του Ελληνικού Δικτύου Πράσινης Χημείας με έδρα το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο είναι και ο συντονιστής. Στο Δίκτυο συμμετέχουν όλα τα παραπάνω Τμήματα καθώς και οι ΜΚΟ  WWF Ελλάς και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Η Φιλοσοφία της Πράσινης Χημείας έχει ήδη διαχυθεί σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση. Υπάρχει δε ικανοποιητική ανταπόκριση από την Χημική Βιομηχανία. Αυτά είναι και τα δύο βασικά θέματα στα οποία εργάζεται το Ελληνικό Δίκτυο Πράσινης Χημείας.

Αν θέλετε να μυηθείτε και εσείς και να μάθετε περισσότερα για την Πράσινη Χημεία μπορείτε να επισκεφτείτε τον δικτυακό της τόπο εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για το 3ο Συμπόσιο Πράσινης Χημείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ομάδα του chemist.gr θέλει να ευχαριστήσει θερμά τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Πούλο για το χρόνο που μας διέθεσε και ευχόμαστε το 3ο Συμπόσιο να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από τα προηγούμενα δύο!

Related Posts with Thumbnails