Συνυπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή η αιθάλη

ΑιθάληΤις σημαντικές επιπτώσεις της αιθάλης- βασικού συστατικού της αιθαλομίχλης- που εκλύεται από την καύση ξύλων και από τις εξατμίσεις των μηχανών ντίζελ, στην κλιματική αλλαγή, πέραν των κινδύνων που ελλοχεύει για την υγεία, φέρνει στο προσκήνιο μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν 31 ειδικοί από διάφορες χώρες και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Geophysical Research-Atmospheres”, η αιθάλη φέρεται να είναι το δεύτερο πιο επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου, μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

Η επίδρασή της στην άνοδο της θερμότητας εκτιμάται σε περίπου 1,1 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή κατά προσέγγιση τα δύο τρίτα της επίδρασης του διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα σωματίδια μαύρου άνθρακα που περιέχει η αιθάλη, ασκούν σημαντική επίδραση στο να παγιδεύουν την θερμότητα στη Γη και να μην αντανακλάται πίσω στο διάστημα.

Αν και ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι τα σωματίδια της αιθάλης θερμαίνουν την ατμόσφαιρα, καθώς απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού, έως σήμερα είχε υποτιμηθεί η συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή.

Η τέταρτη επίσημη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του 2007 εκτιμούσε μόλις στο μισό την επίδραση της αιθάλης στο κλίμα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της νέας έρευνας, κάτι που η επικεφαλής της έρευνας Σάρα Ντόχερτι, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, χαρακτήρισε “ελαφρώς σοκαριστικό”.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο, κατά τους ερευνητές, είναι το ότι η λήψη περιοριστικών μέτρων μπορεί να έχει άμεση θετική επίδραση στην κλιματική αλλαγή επειδή τα σωματίδια της αιθάλης παραμένουν μόνο για λίγες μέρες στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα το διοξείδιο του άνθρακα έχει ημιζωή περίπου 100 ετών.

“Η μείωση των εκπομπών (αιθάλης) από τους πετρελαιοκινητήρες και την οικιακή καύση ξύλων είναι αυτονόητη, καθώς υπάρχουν ταυτόχρονα οφέλη για την υγεία και το κλίμα. Αν κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές, θα ήταν δυνατό να πετύχουμε μια μείωση κατά μισό βαθμό στην άνοδο της θερμοκρασίας”, δήλωσε ο καθηγητής Πιρς Φόρστερ του πανεπιστημίου του Λιντς.

Δείτε εδώ την πρωτότυπη μελέτη

Πηγή : enet.gr

Related Posts with Thumbnails